Iedereen wil het meeste uit het leven halen en een goede toekomst voor zichzelf creëren. Het kan overweldigend klinken als je bijvoorbeeld denk aan een groot spaardoel waar je later van kunt genieten. Bovendien wil je liever dat dit magische bedrag morgen gewoon op je rekening staat, je kan het immers nu ook goed gebruiken. Zo makkelijk gaat het echter allemaal niet en dat weet je! Goede dingen kosten tijd, anders krijg je meestal een jojo-effect. Twee onderdelen van het leven zijn over het algemeen belangrijk als we aan de toekomst denken: gezondheid en financieel. Dit is hoe je nu kleine aanpassingen kan maken om in de toekomst er een stuk beter aan toe te zijn.

Sporten

Veroudering zorgt ervoor dat je verslapt. Dit proces kun je niet tegen gaan, maar er zijn wel dingen die je kunt doen om dit proces aanzienlijk af te remmen. Je kunt het proces afremmen door op je voeding en beweging te letten. Het is belangrijk dat je hier nu al mee begint, het maakt niet uit hoe oud je bent. Door een gewoonte op te bouwen, kun je hier namelijk de rest van je leven de vruchten van plukken. 

Het is belangrijk dat je elke week een aantal keren gaat sporten. Wekelijks 2 á 3 keer een halfuurtje bewegen kan al genoeg zijn. Beweging is ontzettend belangrijk omdat je hierdoor evenwicht, spieren en botmassa opbouwt en behoudt. Het maakt niet uit wat je doet. Het belangrijkste is dat je lekker beweegt, jezelf blijft uitdagen en er plezier aan beleefd. 

Investeren

Sparen is voor veel mensen super lastig. Ongeveer een derde van de Nederlanders houdt aan het einde van de maand niets over. Ook een groot deel van de mensen die meer dan een ton per jaar verdienen, leven nog altijd maandelijks naar de storting hun salaris toe en houden niks over. En terwijl het belangrijk is dat je van het leven geniet en je je rekeningen betaalt, een klein gespaard bedrag kan, is de toekomst veel waard worden. En ik hoor je al denken, ‘Méér waard worden? Heb je het nieuws gezien? Inflatie is hoger dan ooit tevoren!’. Daar heb je helemaal gelijk in. Laat me het aan je uitleggen…

Gemiddeld gezien is inflatie jaarlijks ongeveer 2%. Dit is het doel dat Centrale Banken hebben voor een gezonde en groeiende economie. Door je geld op de juiste manier te investeren, kun je je geld meer dan 2% per jaar laten groeien. Een aantal index-fondsen hebben historisch gemiddeld 8% stijging gezien. Hiervoor zijn drie dingen belangrijk:

  1. Je investeert gespreid waardoor je een lager risico loopt,
  2. Je investeert met het doel om het minimaal 10 jaar te laten staan,
  3. Je legt maandelijks een klein bedrag in.

Hoe doe je dit? Zet niet je geld op één aandeel, maar op meerdere. Dit kun je gemakkelijk doen door een in index-fondsen te investeren. Daarnaast kun je ook kijken naar grote crypto munten zoals Bitcoin en Ethereum. Deze hebben de afgelopen jaren ook een goede reputatie opgebouwd en zullen naar schatting op lange termijn blijven stijgen.

Stapeleffect van investeren voor de lange termijn

Stel, jouw geld groeit elk jaar 8%. Je begint met 100 euro, dit is volgend jaar 108 euro. Het jaar daarna krijg je weer 8% waardoor je geld 116,64 euro waard is. Je hebt dus 64 cent meer dan het jaar ervoor. Na 30 jaar is je geïnvesteerde geld 1000,27 euro waard! 

Leg je vanaf vandaag elke maand 100 euro in, dan is je investering over 30 jaar € 141.861,32. Je hebt zelf 36.000 euro gespaard door maandelijks 100 euro in te leggen. De rest komt van de groei van gemiddeld 8% per jaar.

Je kunt het!

Iedereen kan maandelijks geld besparen om dit te investeren. Misschien lukt 100 euro niet in jouw situatie, dat is helemaal niet erg. Het belangrijkste is dat je elke maand geld inlegt. Wil je beginnen met investeren en beleggen? Kijk dan op Anycoindirect.eu om te beginnen met Crypto investeren of lees je in over verschillende aandelen om een investeringsstrategie voor jouw situatie te bedenken.