Vrouwen zijn er berucht om te veel verplichtingen op zich te nemen en zich schuldig te voelen als ze niet alles kunnen doen. Ze hebben vaak het gevoel dat ze perfect moeten zijn om gelukkig en voldaan te zijn. Maar dit is een valstrik. Het is onmogelijk om perfect te zijn, en proberen perfectie te bereiken leidt alleen maar tot frustratie en ongelukkigheid. Dus hoe kunnen vrouwen helderheid in hun leven vinden? Door de behoefte aan perfectie los te laten, door zichzelf te accepteren zoals ze zijn, en door verandering te omarmen. Hier zijn vijf manieren om helderheid in je leven te vinden, speciaal voor vrouwen geschreven

1) Probeer niet alles te doen

Vrouwen hebben de neiging meer op zich te nemen dan ze aankunnen, en zich dan schuldig te voelen als ze niet aan al hun verplichtingen kunnen voldoen. Het is heel gewoon voor vrouwen om het gevoel te hebben dat ze dit beeld-perfecte leven zouden moeten leiden – waar iedereen hen aardig vindt, waar al hun kinderen gelukkig zijn en het goed doen op school, en waar alles schoon en ordelijk is. Maar de realiteit is dat er altijd conflicten zullen zijn, iemand zal je niet aardig vinden (opzettelijk of niet), je kind kan met iets worstelen op school, het huis kan af en toe stoffig worden. Dus in plaats van te proberen alles te doen, doe je gewoon wat voor jou op dit moment zinvol is.

2) Accepteer jezelf zoals je bent

Een van de grootste oorzaken van ongelukkig zijn is ontevredenheid met jezelf. Vrouwen vergelijken zichzelf voortdurend met anderen, waardoor ze zich vaak ontoereikend voelen. Ze kijken om zich heen naar andere vrouwen die gelukkiger lijken dan zij, maar komt dat omdat ze zichzelf vergelijken met de gelukkigste delen van het leven van deze vrouwen. De waarheid is dat iedereen problemen heeft, en dat je vaak alleen de beste delen van het leven van andere mensen ziet. Dus in plaats van te proberen je aan anderen te meten, begin je met jezelf te accepteren zoals je nu bent – met al je gebreken – en dan zul je je veel beter over jezelf voelen.

3) Zet jezelf op de eerste plaats, vóór iemand anders

Dit betekent dat je niemand anders laat bepalen hoe je je tijd moet besteden of wat je moet doen. En het gaat verder dan alleen maar nee zeggen als iemand je om een gunst vraagt die tijd zou wegnemen van iets wat je graag wilt doen. Het betekent ook aan mensen in je omgeving vragen aan welke gebeurtenissen/plannen zij de voorkeur geven, in plaats van altijd maar aan te nemen dat jij weet wat het beste is. Als je begint jezelf op de eerste plaats te zetten, dan zul je je meer ontspannen en in controle voelen.

4) Zorg voor je eigen behoeften

Het kan heel moeilijk zijn voor vrouwen om tijd voor zichzelf te nemen, vooral degenen met kinderen thuis. Maar zelfzorg is van cruciaal belang voor welzijn en geluk. Je kunt niet uit een lege beker schenken; als je niet voor jezelf zorgt door tijd vrij te maken voor leuke activiteiten zoals lezen, sporten, je laten masseren of naar de film gaan – dan blijft er niet veel over om anderen te geven. Zorg er dus voor dat je elke dag (of week) tijd inplant voor dingen die je verjongen en energie geven; het lijkt in het begin misschien egoïstisch, maar het maakt je in feite een betere vrouw.

5) Zoek steun bij anderen die het begrijpen

Deze mensen zijn cruciaal voor je welzijn, en het is belangrijk dat je je waar mogelijk met hen omringt. Ze zullen je niet veroordelen of je keuzes bekritiseren; in plaats daarvan zullen ze je vieren voor alles wat je doet – ook als dat niet het perfecte huis of de perfect versierde Instagram feed omvat. Onthoud dat het leven om relaties gaat, niet om dingen. En iemand in je hoek hebben maakt het verschil als de tijden moeilijk worden. Hoewel dit artikel speciaal voor vrouwen geschreven is, gelden veel van deze punten ook evenzeer voor mannen (zij het op verschillende manieren).