Atleten hebben eiwit nodig om een aantal redenen. Eiwit is essentieel voor het herstel van de spieren na een training, en het helpt ook bij de opbouw van nieuw spierweefsel. Bovendien levert eiwit energie voor sporters, en het kan helpen ontstekingen te verminderen na een zware training. Hier zijn vijf redenen waarom eiwit zo belangrijk is voor sporters.

1. Eiwit helpt bij de opbouw van nieuw spierweefsel

Spiereiwitsynthese is het proces waarmee cellen eiwitten bouwen. Voor de synthese van spiereiwitten zijn grote hoeveelheden aminozuren nodig, en dit feit maakt eiwit cruciaal voor de opbouw van spieren na een training. Tijdens intense inspanning kunnen spieren beschadigd raken. Om deze beschadigde spiervezels te herstellen is spiereiwitsynthese nodig om de gescheurde spiervezels weer sterker op te bouwen dan ze voorheen waren. Verwaarloos je eiwit inname na de training niet! Een dieet met weinig eiwitten leidt tot tragere hersteltijden, waardoor het moeilijker wordt om weer in de sportschool te stappen voor je volgende trainingssessie.

2. Eiwit geeft energie tijdens atletische evenementen

Atleten hebben zowel koolhydraten als vet nodig voor energie terwijl ze aan hun sport of training meedoen. Maar zodra koolhydraatvoorradenuitgeput zijn, wendt het lichaam zich tot eiwit als energiebron. Eiwit dat wordt afgebroken tot aminozuren kan worden gebruikt als brandstof voor spieren en andere weefsels, zoals de hersenen. Dit betekent dat de inname van eiwitten via de voeding ook na je training moet doorgaan, zodat je tijdens een wedstrijd of training niet uitgeput raakt van je brandstofbron.

3. Eiwit vermindert ontstekingen

Spierpijn maakt deel uit van een normaal genezingsproces na de training dat delayed onset muscle soreness (DOMS) genoemd wordt. DOMS ontstaat wanneer microtears in de spiervezels tot ontsteking leiden, die pijn en stijfheid veroorzaakt in spieren in het hele lichaam. Studies tonen aan dat het innemen van hoge doses vertakte keten aminozuren (BCAA’s), zoals leucine, kan spierpijn na intense inspanning verminderen. Anderzijds heeft het innemen van een placebo dit effect niet. Omdat BCAA’s helpen ontsteking en pijn na inspanning te verminderen, kunnen ze misschien je hersteltijd versnellen.

4. Eiwit levert energie voor sporters

Als je bij langdurige of intense inspanning je koolhydraatvoorraden hebt uitgeput, wordt eiwit als extra brandstofbron afgebroken om de aminozuren te leveren die nodig zijn voor de spiereiwitsynthese. Zoals we al eerder zeiden, kan eiwit ook dienen als secundaire energiebron op elk moment van de dag dat er geen koolhydraten beschikbaar zijn (vasten), omdat het aminozuren bevat die in glucose omgezet kunnen worden en door je lichaam als koolhydraatbrandstof gebruikt kunnen worden .

5. Eiwit houdt sporters gezonder

Een van de belangrijkste functies van voedingseiwitten is het in stand houden en herstellen van weefsels. Eiwitten zijn structurele bestanddelen in het menselijk lichaam, en elke cel bevat ze. Haar en nagels bijvoorbeeld zijn meestal gemaakt van een eiwit dat keratine heet. Collageen is een ander belangrijk structureel eiwit dat gevonden wordt in het bindweefsel, en dat helpt structuur en steun te geven aan je spieren en botten